İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır
Burak Bayramlı
bayramli@bilisimcumhuriyeti.com

Extreme Programming Nedir?

Programcilik yaptiginiz projelerde, sayfalarca dizayn dokumani yazmaniz isteniyor mu? Ne kadar onceden dusunup tasinsanizda, sonradan elde ettiginiz dizayn kagittakinden degisik olmuyor mu? Hic zamani ve ozellik listesi 'dondurulan' (fixed time/fix bid) turu projelerde calistiniz mi? Boyle projelerin %50'sinin basarisizlikla bittigini biliyormusunuz? Boyle bir projeden gectiniz mi? Butun saclariniz hala yerinde mi?

Evet, yeteri kadar soru sorduk herhalde. Yukaridaki problemleri yasayan Amerika'da bir grup programci, proje idaresi isini beceremeyen yoneticilere, ve o 'grafik metod hastasi' kardes programcilara samari vurdu. Metod hastasi arkadaslari bilirsiniz, hani kutuphanelere sigacak dokuman yazmadan program yazmayanlardan bahsediyorum.

Kent Beck isimli bir Smalltalk programcisi, uzun zamandan beri isleyen programcilik, dizayn, proje idaresi tekniklerini bir araya koydu, ve Extreme Programming akimini yaratti. Bu teknigin soyledikleri sunlar:

Daha yazimiza sigmayan cok onemli ozellikler var. Fakat ustte belirtilen butun dersler, simdiye kadar izlenen dizayn stillerinin karsiti. Eski stiller, kendilerini insaat muhendisligine benzetmek icin ugrastilar, fakat oteki muhendislik alanlari, yazilima gore cok farkli. Uzun bir dizayn zaman dilimine gerek yoktur yazilim dunyasinda, aslinda kod yazmanin kendisi bir dizayn islemdir.

Saygilar,

İçindekilerGirişİndex
YukarıİlkÖncekiSonrakiSon
Geriİleri
Yazdır